Rectificeren op twitter

Collega Franka Hummels had maandag een geweldig idee. Tweet over dingen die opdrachtgevers wel tegen hun freelancers zeggen, maar niet tegen de bakker.

Dat sloeg aan, er kwam een stortvloed aan tweets. Ik heb hartelijk gelachen en meegedaan.

Screenshot 2015-12-16 14.06.34

De twitterstorm werd opgepikt in andere media. Veel zelfs, en daaronder was Het Parool.

FB_IMG_1450268270425Nou zijn er freelancers, onder wie ik, die vinden dat Het Parool wel in aanmerking komt voor een speciale bokaal als het gaat om freelancers benaderen op een manier die bij de bakker wat raar zou zijn. Uit hun berichtgeving kreeg ik niet de indruk dat zulke zelfreflectie erin zat. Zo krijg je humor met een extra laag. Ik houd daar wel van.

Screenshot 2015-12-16 14.18.50

De oorspronkelijke tweet van @parool waar ik op antwoord zie je hierboven niet. Die is namelijk gewist, net als het woord komisch in de kop op de website. @parool vond het niet leuk meer.

Dat is natuurlijk hun goed recht. Waar ik meer moeite mee heb is de manier waarop ze hun berichtgeving aanpassen: het uitwissen van de komische sporen in plaats van het gesprek aangaan over de keuzes die ze maken. Ook na een herhaalde oproep kwam dat er niet van. De moeite die zoiets kost lijkt me niet de overweging. Het maken van dit screenshot is veel meer werk dan gewoon antwoord geven:

Screenshot 2015-12-16 14.27.04

Dat vind ik een rare vorm van rectificeren. Als je na kritiek je berichtgeving wilt aanpassen, dan reageer je toch even richting je criticasters? Doen ze dat bij de papieren krant ook als er een kritisch ansichtkaartje op de redactie belandt? Wordt er dan een leger aan Paroolmedewerkers met een schaar naar de kiosken gestuurd om het betreffende woord uit de krant te knippen? Dat lijkt me gek, en dat vind ik op twitter ook. Wat is gepubliceerd kan niet ongedaan gemaakt worden, zeker niet als er op is gereageerd.

Dat moet je ook niet willen proberen. Je kunt op zijn minst verantwoording afleggen over je keuzes. Ook bij knullige dingetjes. Als je dat niet kunt opbrengen, waarom zou je het bij belangrijke wijzigingen dan wel kunnen?

%d bloggers like this: