Auto repeat

Er zijn van die mythes die je maar beter niet kunt proberen te ontzenuwen. Wat je ook zegt zal zich tegen je keren, en hoe vaker je het herhaalt, hoe meer skeptici denken dat je iets te verbergen hebt.

In Nederland hebben we “er wordt niet getornd aan de hypotheekrenteaftrek”, in Servië heet de variant “EU stelt geen nieuwe voorwaarden aan Servië”. Het idee erachter is het volgende: Veel Serviërs vinden dat de Europese Unie een dubbele standaard hanteert als het gaat om landen toelaten. Er is een strenge regel voor Servië en een lakse voor de rest. Servië wordt bovendien aan het lijntje gehouden. Hoewel opiniepelingen nog steeds een krappe meerderheid voor toetreding vinden, vermoedt ook een substantiëel aantal mensen dat de EU Servië er eigenlijk liever niet bij heeft.

Hoe spin je dat de andere kant op? Desgevraagd ontkennen, lijkt het devies. Geconfronteerd met de vraag ‘komen/zijn er aanvullende voorwaarden voor Servië voor toetreding tot de EU?’, antwoorden ambassadeurs, woordvoerders, onderhandelaars en iedereen die wordt geacht Brussel te vertegenwoordigen steevast ,,nee”. En dat is dan het nieuws.

Deze week was de beurt aan de Duitse ambassadeur Heinz Wilhelm. ,,Geen nieuwe voorwaarden”, luidde de kop boven een interview met hem in diverse media. Dat was zijn tweede keer dit jaar, in februari stond hetzelfde citaat boven een interview met persbureau Tanjug.

en nu allemaal tegelijk...
en nu allemaal tegelijk…

Dat nieuwswaardige gebrek aan iets nieuws is niets nieuws: Premier Dacic en EU-commissaris Füle gezamenlijk (b92, 11 oktober 2012), EU-woordvoerster Kocijancic (tanjug 19 juni 2012), vice-premier Grubjesic (blic, 26 december 2012) en EU-ambassadeur Degert (telegraf, 26 september 2012, met uitroepteken) gingen hem voor. Dit ter grove indicatie, de lijst kan desgewenst worden aangevuld.

We zijn nu op het punt dat wanneer je in het Servisch googlet ,,nema novih” (,,er zijn geen nieuwe…”) de zoekmachine automatisch op de proppen komt met ,,nema novih uslova za Srbiju” (,,er zijn geen nieuwe voorwaarden voor Servië”).

Heeft het effect? Ik ben heel benieuwd naar de volgende opiniepeling.

%d bloggers like this: