Man draait door

Op de vroege ochtend van 9 april schoot een man in een dorp in Servië dertien mensen dood, en pleegde vervolgens zelfmoord.

Het is het soort nieuws waarbij je niet ontkomt aan de onmogelijke vraag, de vraag die iedereen zich stelt, en die dus ook in de berichtgeving moet worden aangestipt. In dit geval uiteraard waarom, en aangezien het buiten Nederland gebeurt, in mindere mate waarom daar?

Ik denk eerlijk gezegd niet dat we daar een antwoord op verwachten. Ons publiek weet heel goed hoe gecompliceerd die dingen liggen. Met een stellig antwoord maak je je volgens mij alleen maar belachelijk. Ik denk vooral dat het bij de taak van een journalist hoort om de onmogelijke vraag te stellen, of door een anchor te laten stellen, en hem te bespreken. Je reikt aan wat je weet, wat de geruchten zijn en je bepaalt hoever je wilt gaan in een interpretatie.

Deze man was een oorlogsveteraan, en dat geeft een acuut probleem: het wordt verschrikkelijk verleidelijk het verhaal ‘rond te maken’. Je beantwoordt in één klap zowel de vraag waarom als waarom daar, en dat met een referentie aan een oorlog die weinig uitleg behoeft. Velen deden dat, omroep B92 gaf die dag een interessant overzicht van de buitenlandse berichtgeving.

Ik heb me voor een artikel behoorlijk verdiept in de sociale problemen van oorlogsveteranen en die liegen er niet om. Geregeld zijn plegers van dergelijke misdrijven oorlogsveteranen. Voorbeelden zijn er vele, en ook valt goed te beargumenteren hoe deelname aan de oorlog mensen dichterbij een dergelijke daad kan brengen. Je zou het een voldoende voorwaarde kunnen noemen.

Is dat genoeg? Rechtvaardigt het de stap naar de kop ‘Oorlogsveteraan richt bloedbad aan?’ Het is mijn eigen onmogelijke vraag, ik vind vooral dat het de taak van een journalist is om hem te stellen en te bespreken.

Een individu doet iets onbegrijpelijks, een luisteraar of lezer probeert daar een verklaring voor te vinden. Daartussen zit een journalist die enige handvaten kan bieden, maar ik denk dat ik me daarin het best bescheiden kan opstellen. Wie verwacht een simpel antwoord?

%d bloggers like this: