Vandaag Precies

Agenda-items, wat doe je er mee? Het staat een beetje bekend als excuusnieuws. Op Internationale Drinkwaterdag besteed je aandacht aan drinkwaternieuws dat al maanden speelt, na 4565 dagen (soms eentje meer), ga je terug naar een oud-nieuwslokatie en vertel je wat er daar nu gebeurt, vandaag precies 12,5 jaar later.

Dat levert vaak relevante en mooie verhalen op die anders geen aandacht zouden krijgen, dus ik ben vóór. Alleen die zinswending, vandaag precies… Ik krijg er wat van. Alsof het een onwaarschijnlijk toeval is dat de dag is gekomen, en laat ons daar nou net toevallig bovenop staan. Is dat effe boffen.

Het is een hardnekkige stijlfiguur. Hij zal ooit bedacht zijn om urgentie mee te geven. Destijds zal hij ook wel hebben gewerkt, da’s altijd de pest met die dingen. Er zal vast een tijd zijn geweest dat uitspraak over veertien dagen onderaan een rechtbankstuk origineel was. Onderhand gebeurt het echter gedachteloos, een moetje.

Ik houd het zelf meestal op vandaag zoveel jaar geleden, simpel en het doet hetzelfde. Alleen dacht ik laatst eens te variëren. Ik schreef voor internet en dan ben ik niet zo van de vandaag. Volgens mij kijken de meeste internetlezers een paar keer per dag, of ineens weken later. Die dagroutine die veel andere media kenmerkt  is eruit, en dat maakt vandaag wat inhoudsloos.

Dus ik ging bij de herdenking van de mood op de Servische premier Zoran Đinđić eens voor precies. Waarom ook niet? Het was er het evenment naar, er werd zelfs op de minuut gerekend, zodat de herdenkers om 12.25 uur stil stonden op de plaats van de moord, dus precies dekte de lading wel.

En wat denk je? Ik had een aanpassing van het stuk aan mijn broek.

precies

vandaag precies

Onder mijn naam.

Dat zal me leren.

%d bloggers like this: