Beestennieuws

Welke hypedieren onthouden we en waarom?

Orka Morgan gooit weer hoge ogen in de categorie Dieren in het Nieuws. Die bestaat uit twee soorten: generieke dierenberichten voor éénmalig gebruik en de Karaktervolle Beesten, die we blijven volgen en als celebrity benaderen. Hun doen en laten wordt interessant omdat zij het zijn. Denk status Lindsay Lohan en hoger.

Dat is natuurlijk waar ‘m voor journalisten de winst zit. Niets is makkelijker scoren dan celebritynieuws en als je eenmaal een leidende rol hebt en de goede follow-up levert, is het publiek trouw.

Op zich heeft Morgan alles om een celebrity te worden. Hij is origineel (we zitten echt niet op nog een ijsbeer te wachten), heeft een trouwe schare zoölogische volgers die ons van commentaar kunnen voorzien, en graag via de media discussiëren over Morgan. En die naam… briljant.

Te briljant. Mijn theorie is dat wie bij zijn soortnaam wordt genoemd, het nooit écht zal maken. Het vooronderstelt dat mensen die Morgan wellicht nog niet kennen normaal zijn, en ondergraaft daarmee de hype. Het is een beetje als ‘acteur John Jackson dood gevonden’. Als je zijn beroep erbij moet zetten kan het nooit veel geweest zijn.

Bovendien worden we er continu aan herinnerd dat we over een orka aan het lezen zijn, en dat versterkt de kans dat mensen op de gedachte komen dat ze iets belangrijkers hebben om zich druk over te maken.

De echt geslaagde dierencelebrities lieten hun soortnaam zo gauw mogelijk vallen. Knut (ooit ijsbeer Knut) was de meester van het genre, met een naam die uitzonderlijk genoeg was om voor zichzelf te spreken, maar bekend genoeg om te onthouden en karakter toe te voegen aan het beest.

Dat maakte het mogelijk om te komen met koppen als ‘Knut overleden’, een legendarische onder de beestennieuwswatchers. Wees gerust recalcitrant, kop met ‘Beroemde ijsbeer dood’, maar om bovenstaande twee redenen garandeer ik je dat je nog geen tien procent van de kliks haalt die je voor ‘Knut overleden’ zou krijgen

Paul de uitslagvoorspellende Octopus tijdens het laatste WK voetbal was een goede tweede, zeker als je in aanmerking neemt hoe idioot slecht zijn naam was gekozen. ‘Paul is dead’, durfde dan ook geen koppenmaker te schrijven bij zijn heengaan.

Theoretisch is een hybride natuurlijk het beste. Een poedelprijs voor de bedenkers van Aalfred de Paling, maar je loopt op deze manier het risico te blijven zitten met een woordgrap in plaats van een individualiserende naam. Bovendien is het erg slecht vertaalbaar, hoe leuk is Eelfred nog?

Mijn persoonlijke lieveling was Sammy de Krokodil, vanwege de eenvoud en flexibiliteit. Op het hoogtepunt van zijn roem als voortvluchtige krokodil kon je volstaan met ‘Sammy gespot’, terwijl mensen van een zekere leeftijd nu op feesten en partijen herinneringen kunnen ophalen aan Sammy de Krododil; klinkt lekker vlot en het is informatief voor de mensen die Sammy’s faam gemist hebben, of wiens geheugen even moet worden opgefrist.

En Orka Morgan? Mijn gevoel zegt dat hij zijn naam tegen heeft. Te goed gevonden.

Hij zal een begrip blijven van vier lettergrepen. Later nog eens afkorten tot ‘Morgan’ zit er niet in. ‘Free Morgan’ doet eerder denken aan Morgan Freeman dan aan die orka waar je wel eens over gelezen hebt. Toch kan Orka Morgan het nog best maken natuurlijk. Maar hij zal harder moeten werken aan zijn profiel als individu.

%d bloggers like this: